top of page

BLÅBÄRSCHEESCAKE

Finns så mycket jag skulle kunna skriva om cheesecake. Det är ett alldeles underbart påhitt! Älskar att man kan smaksätta helt efter egen smak och tillfälle. På julen kanske med saffran, eller apelsin och pepparkaksbotten. På sommaren kanske man gör en vaniljfyllning och öser på med färska jordgubbar vid servering. Varianterna är oändliga.

Här är min variant med blåbär och en fräsch hint av citron.

ca 12 bitar 45 minuter + tid i frys


Ingredienser:

18 digestivekex

75 g smält smör

3 ägg

1.5 dl socker

1 msk vaniljsocker

400 g färskost

2 dl grädde

Zest från 1 citron

1.5 dl blåbärssylt (hemkokt eller köpt)


Gör så här:

Kör digestive i mixer, eller krossa på annat vis, blanda i smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i frys medan fyllningen förbereds. Separera äggen.

Vispa gula, socker och vaniljsocker. Vispa i färskosten i äggblandningen.

Vispa grädden i en bunke och äggvitan i en tredje bunke.

Vänd först ner grädden, zesten och vänd sist ner vitan försiktigt.

Häll smeten i springformen och blanda i sylten.

Ställ i frys, minst 6 timmar, jag brukar låta den stå över natten.

Ta fram en kvart före servering.

Sen är det bara att njuta!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page