BOEUF BOURGUIGNON
Grytornas gryta. Smakerna som kommer fram när grytan får koka är nästintill magiska. Det är några steg innan grytan kan börja puttra. Men sen står den och kokar ett par timmar medan man i lugn och ro kan duka, fixa tillbehör och sippa på ett glas vin.
Detta blir en rejäl sats, och tur är det, för grytan är ännu godare dagen efter!
6-8 portioner 2 timmar
Ingredienser:
ca 1 kg fransyska
250 g bacon, tärnat eller delat i strimlor
250 g champinjoner, ev. delade
5 klyftor vitlök, hackade
0,5 dl tomatpuré
3 dl rött vin
5 dl vatten 2 msk outspädd kalvfond 2 msk balsamvinäger
200 g syltlök (spadet avhällt) 1 msk vetemjöl + 0,75 dl vatten
Några kvistar timjan några kvistar persilja 4 lagerblad
Salt och peppar
Gör så här:
Putsa och skär upp fransyskan i tärningar. Fräs bacon, champinjoner, vitlök och tomatpuré i lite smör eller olja. Fräs i en stor kastrull eller fräs i stekpanna och lägg över i kastrull. Bryn fransyskan i stekpanna, krydda med salt och peppar. När köttet fått fin färg på alla sidor så lägg över det i kastrullen med bacon och champinjonerna.
Koka ur stekpannan med 5 dl vatten, när ca 3 dl återstår så sila skyn ned i kastrullen. Häll ned rödvin, kalvfond och balsamvinäger.
Häll ned syltlöken i grytan.
Knyt ihop timjan, persilja och lagerbladen med en bit steksnöre, lägg ner i grytan. Låt koka under lock i 1,5-2 timmar. Plocka upp buketten. Rör ut mjölet i lite vatten, strila ner redningen i såsen under omrörning. Låt sjuda ca 5 minuter.
Comments