BRYTBRÖD I SPRINGFORM
Ett saftigt, luftigt och gott bröd! Här låter jag toppingen på brödet sätta smakerna. Jag toppar med lite olika och barnen tycker det är kul att välja bröd och bryta loss det själv.
Perfekt bröd till soppmiddagen, som kvällsmat, till salladen eller till kräftskivan.
Över 90 minuter
Ingredienser:
25 gram jäst
3 dl vatten, ljummet
1 tsk salt
1 msk honung
Ca 7dl mjöl
60 g rumsvarmt smör
1 ägg till pensling
Sesamfrön, vallmofrön, andra frön, ost, mannagryn eller vad du vill toppa med
Gör så här:
Häll jäst, salt, honung, vatten och det mesta av mjölet mjölet i en degbunke, knåda och tillsätt mer mjöl eftersom, tills du får en smidig deg som släpper kanterna. Tillsätt smöret och låt degen gå i blandaren ca 10 minuter. Jäs i ca 40 min under bakduk.
Ta upp på bakbord och dela i 12 delar. Runddriv delarna och lägg i en springform, av modell större, med ett bakplåtspapper i botten. Täck med bakduk och jäs ytterligare 40 min.
Pensla med ägg och toppa med vad du känner för. Vi gillar att toppa med lite olika så alla får ta det brödet som man är sugen på.
Skjuts in i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.
Svalna på galler, med bakduk för mjuk skorpa på brödet, utan bakduk för lite segare skorpa.
Comments