BRÖDKAKOR - kärt barn har många namn
Barndomsminnen för mig!
Mamma brukade baka brödkakor när vi var små. När de var precis nygräddade fick man en skiva med smältande smör och lite sirap på.
4 brödkakor
90 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
5 dl vetemjöl
8-10 dl rågsikt
Gör så här:
Värm mjölken tills den håller ca 37 grader. Blanda ihop jäst, mjölk, sirap, brödkryddor salt och vetemjöl i en degblandare.
Tillsätt 5 dl rågsikt och låt maskinen jobba, tillsätt mer rågsikt pö om pö tills du har en deg som släpper kanterna på maskinen.
Tillsätt då det rumsvarma smöret och låt maskinen knåda i ca 10 min.
Låt jäsa övertäckt i 30-40 min.
Mjöla bakbordet och ta upp degen. Dela degen i fyra delar.
Forma vardera del till en boll och kavla sedan ut till en rund kaka. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Det får plats två kakor på vardera plåt.
Gör ett hål i mitten, med förslagsvis en äggkopp. Nagga kakorna.
Jäs övertäckt i 30 min.
Grädda ganska långt ner i ugnen i 225 grader i ca 12 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Comments