FATTIGMANS KALOPS
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 1 min läsning
Uppdaterat: 17 jan. 2024
Livsmedelspriserna sticker som bekant iväg. Dock kan man ganska ofta få tag i fläskytterfilé till bra pris.
Jag hade en i kylen och var sugen på kalops.
Om det inte var lika gott som kalops på nöt så nästintill! Funkar toppen att byta ut nötköttet alltså!

4 portioner
30 minuter + koktid
Ingredienser:
1 fläskytterfilé ca 700 g
Smör att steka i
Salt och peppar
6 dl vatten
1 tärning köttbuljong
2 tsk kinesisk soja
1 msk kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 lök - skivad
3 morötter skivade
1-2 msk mjöl + 0.5 dl vatten
Gör så här:
Putsa och dela köttet i tärningar.
Bryn köttet i omgångar, salta och peppra.
Lägg över köttet i en kastrull. Koka ur stekpannan med 1 dl av vattnet, häll ner vattnet i kastrullen tillsammans med resterande vatten, buljong, soja, lagerblad, kryddpepparkorn, morötter och löken.
Låt koka upp och koka under lock i ett par timmar. Såsen ska bli simmig av löken som kokar sönder. Rör inte för ofta så morötterna och köttet håller sig ganska intakt. Smaka gärna av efter ett tag ifall det behövs mer salt eller peppar.
När kalopsen kokat klart, skaka ihop mjöl med vatten, häll ner i såsen under omrörning. Låt småkoka ca 4 min.
Servera med rödbetor och kokt potatis.

Comentários