top of page

FILODEGSPAJ MED KÖTTFÄRS OCH FETAOST MED TZATZIKI

En av mina favoriträtter när vi reser till Grekland är paj på filodeg! Det är då alltid lika gott.

Här kommer recept på en egen variant med köttfärs och fetaost.

Valde att servera med en klick tzatziki och ett glas rödvin, för rätt stämning.


4 portioner

60 minuter


Ingredienser:

400 g färs

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, pressade

Olja att steka i

Salt och peppar

1 msk torkad oregano

1 tsk torkad mynta

1 msk paprikapulver

0.5 tsk kanel

8 ark filodeg

25-50 g smält smör

150 g fetaost, smulad

2 ägg

1,5 dl grädde

1 dl crème fraiche

1 dl riven ost


Tzatziki:

0,5 gurka, grovriven

3 dl grekisk yoghurt

2 vitlöksklyftor, pressade

Salt och svartpeppar

4 blad mynta, hackade

1 msk olivolja


Gör så här:

Stek på lök och vitlök i oljan tills dess att löken är mjuk.

Stek med färsen, krydda med salt, peppar, oregano, mynta, kanel och paprikapulver.

Stek tills färsen är genomstekt och fått färg.

Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde och riven ost i en bunke.

Smöra en pajform, lägg i ett filodegsark, pensla på arket, lägg på ett nytt, pensla mellan varje eller varannat ark. Låt kanterna hänga över, eller pilla ner lite emellan.

Lägg färsen i botten på formen, strö över hälften av fetaosten, häll på äggstanningen och avsluta med resten av fetan. Peta in kanterna av filodegen.

Grädda i 200 grader i 20-30 min, tills dess att äggstanningen satt sig.


Tzatziki:

Salta den rivna gurka, lägg i ett durkslag och låt rinna av.

Blanda gurka med grekisk yoghurt, vitlök, mynta och peppar. Smaka av om du behöver mer salt.

Ringla olivolja över.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page