FISKBURGARE
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 2 min läsning
Fiskburgare, en halvtrist vardagsrätt tänker kanske du. Men inte alls trist på detta viset. Så sjukt gott! Friterad pankopanerad fiskfilé med en dressing med en dutt curry, serverad i ett gott burgarbröd. Grymt!

4 portioner
45 minuter
Ingredienser:
Burgarna:
1 l kallt vatten
0,25-0,5 dl salt
400 g torsk, antal bitar efter personer som ska äta - gärna plattare, större bitar, ska passa i ett hamburgerbröd
citronpeppar
1,5 dl vetemjöl
0,5 msk torkad dill
1-2 ägg
2-3 dl panko
olja att fritera i
Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl bostongurka
0,5 dl crème fraiche
Salt, peppar, lite curry
ost
hamburgerbröd
Gör så här:
Vispa ut saltet i vattnet i en stor skål. Lägg i den frysta torsken i vattnet och låt den tina där i. Antingen i kylskåpet eller i rumstemperatur.
Ju saltare vatten, desto kortare tid i vattnet för fisken. Jag hade 0,3 dl salt och lät fisken rimma i 5 timmar.
Har du färsk fisk kan du ta den större mängden salt och låta fisken rimma någon timma bara. Ta upp fisken ur lagen, låt rinna av och torka av lite med hushållspapper.
Krydda på båda sidor med citronpeppar.
Ha mjöl+dill i en skål, ägg i en andra skål och panko i en tredje skål. Ha lite salt i äggen och vispa upp äggen.
Doppa fisken först i mjölet, sen ägg och till sist panko.
Ha i rejält med olja i en stekpanna eller kastrull, fisken ska friteras så det behöver vara några cm upp. Hetta upp oljan, har du en termometer så är 180 grader lagom för oljan att hålla. Fritera fisken, kanske 3 min på varje sida. Innertemperaturen ska hålla strax över 50 grader.
Dressing:
Rör ihop majonnäs, crème fraiche och bostongurka. Smaka upp med salt, peppar och curry.
Lägg på en ostskiva, vill du ha den smält så smält med en brännare eller på grill i ugnen i några sekunder, någon minut.
Servera fisken i brödet med dressingen, kanske ett salladsblad, någon skiva gurka och några skivor rödlök.

Comments