top of page

FLÄSKKÖTTSGRYTA MED ÄPPLE OCH BACON

En härlig höstgryta med samstämda smaker - sötma från äpple, sälta och rökighet från bacon och den lite kryddiga smaken av timjan.

Billig gryta då fläskkött är billigare i inköpspris än nöt, och med dagens elpriser är det tacksamt för plånboken att koktiden på fläsk är kortare än för nöt.


5-6 portioner 45 minuter


Ingredienser:

700 g fläskkött, typ ytterfilé, bog eller skinka.

1 gul lök, skivad

2 svenska äpplen, tärnade

2 palsternackor, skalade, skivade

250 g bacon, strimlad

3 dl vatten

1-2 tärningar köttbuljong

några kvistar timjan

3 dl syrad grädde

2 tsk dijon

salt, peppar


Gör så här:

Putsa köttet, skär i tärningar eller strimlor. Bryn köttet i smör eller olja, salta och peppra. Ta upp på fat när det fått fin färg.

Fräs bacon, lök, palsternacka och äpple tills löken är glansig och baconet fått färg.

Häll i vatten, timjan, buljong och köttet. Låt koka under lock i 15-35 minuter, beroende på storlek på tärningar av kött och styckdetalj. Bog tar kanske runt 30 min att få färdigt, medan fläskytterfilé bara tar runt 15 minuter, beror givetvis också på hur stort du skurit köttet.

Häll i den syrade grädden och dijon. Smaka av med salt och peppar och ev. mer dijon. Låt koka ihop på ganska hög värme ca 5 min.


Servera med kokt potatis eller ris.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page