top of page

FLÄSKYTTERFILÉ I SOCKERKAKSFORM MED GLÖGG & GELÉ

En lite annan smakvariant på favoriten fläskytterfilé i sockerkaksform.

Gudomligt god! Och så enkelt är det att göra! Är du nervös över att laga kött för att bjuda på är detta ett riktigt säkert kort.

Vet inte hur många gånger jag hört frågan "varför ska man göra det i sockerkaksform?"

Att det är just en sockerkaksform är inte viktigt, det viktiga är att det är en form så pass smal och hög att såsen täcker köttet i ugnen. Och mig veterligen är en sockerkaksform det lättaste att få tag i som med de egenskaperna.


4 portioner

90 minuter


Ingredienser:

1 fläskytterfilé

Salt, torkad timjan, peppar - jag kryddade med fyra peppar

3 dl grädde

2 msk kinesisk soja

2 msk kalvfond, outspädd

1 dl glögg

0,5 dl svart vinbärsgelé


Såsen:

2 dl grädde eller mjölk, eller hälften av varje

1,5 msk vetemjöl + ca 0,75 dl vatten


Gör så här:

Putsa köttet, lägg i en avlång hög form, typ sockerkaksform. Krydda med salt, peppar och timjan.

Vispa ihop grädde, soja, fond, glögg och gelé, häll över köttet och ställ in i ugnen i 175 grader i 1,5 h.

Sila ned såsen i en kastrull. Låt köttet vila under tiden du kokar såsen.

Koka upp skyn från köttet med mera grädde eller mjölk. Rör ut mjölet i vattnet, vispa ner i såsen, låt sjuda i ca 5 minuter.

Skär upp köttet, häll sås över och resten av såsen serverar du brevid tillsammans med potatis.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page