FORMFRANSKA - ROSTBRÖD
Man kan ganska så enkelt och billigt baka eget rostbröd.
Detta receptet är superbra, ger ett luftigt och bra bröd. När det är helt svalnat kan du skiva upp brödet och frysa in, sen plocka upp brödskivor efter behov.
2 limpor
90 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör
2 msk socker
2 tsk salt
5 dl vatten
10-12 dl mjöl – maitoba cream är att föredra, vetemjöl special funkar bra också
Toppa med:
1 ägg
ev. 2 msk vallmofrön
Gör så här:
Smält smöret, häll i vattnet och låt det bli fingervarmt. Blanda degvätskan med jäst, socker och salt i en degblandare. Tillsätt mjölet lite pö om pö, börja med 8 dl och tillsätt mer eftersom tills du har en smidig deg som släpper kanterna på bunken. Låt degen knådas i ca 10 min, om du knådar för hand, knåda dubbelt så länge. Täck degbunken och låt degen jäsa 40 min.
För limpor:
Klä två avlånga formar, ca 1,5 L, med bakplåtspapper.
Dela degen i två delar, forma som du vill ha dina limpor, lägg dem i formarna och låt jäsa ytterligare 40 min.
Pensla limporna med uppvispat ägg och strö ev. vallmofrön över. Ugnen ska vara 250 grader, men sänk genast till 200 grader då brödet åkt in i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-35 minuter.
Låt brödet kallna helt innan du skär upp det.
Comments