GRILLAD KOTLETT & TZATZIK
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 1 min läsning
När man marinerar i yoghurt hjälper mjölksyran till att bryta ner enzymer i köttet som gör att köttet blir mörare.

4 portioner
45 min + tid för marineras
Ingredienser:
500 g kotlett/fläskytterfilé
Marinad:
0,75 dl grekisk yoghurt
Saft från 1/2 citron
1 msk honung
2 msk olivolja (jag har med chili)
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk oregano
0,75 tsk salt (ungefär, smaka dig fram!)
0,5 tsk svartpeppar (smaka dig fram)
Tzatziki :
3 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
4-5 blad mynta
Salt och peppar
Gör så här:
Putsa och skiva köttet.
Blanda samman allt till marinaden och massera in marinaden i köttet.
Låt marinera kallt i minst 4 h, gärna över natten.
Grilla tills köttet har en innertemp på 70 grader.
Tzatziki:
Skrapa ur kärnorna ur gurkan och grovriv gurkan. Lägg rivet i en sil och salta. Låt rinna av, gärna i en timma.
Blanda sedan yoghurt med den rivna gurkan, hackade myntablad och vitlök. Smaka upp med svartpeppar och ev mer salt.
Ringla gärna lite olivolja över vid servering.
Commentaires