GYROS
Kanske inte riktigt gyros, men inte heller kebab. Ugnsgrillat fläskkött på spett. Sjukt gott!
Funkar lika bra att använda sig av kyckling eller fläskkarré om man föredrar det!
Jättegott i någon form av bröd eller med pommes. Passar också alldeles utmärkt till en sallad.
4 portioner
45 minuter
Ingredienser:
Gyros:
600 g fläskytterfilé
0.5 dl olja
2 msk honung
1 msk paprikapulver
1,5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
Tzatziki:
0,5 gurka, grovriven
3 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och svartpeppar
ev. 4 blad mynta, hackade
1 msk olivolja
Gör så här:
Skiva fläskytterfilé i tunna skivor. Blanda ihop alla ingredienser med köttet. Marinera köttet, i några timmar helst.
Trä köttet på spett, grilla på grillens grillläge i 250 grader i sammanlagt ca 10 min, vänd på spetten efter några minuter. Här gäller att passa på köttet så det inte bränns.
Tiden i ugnen beror på hur tjocka skivor och hur tätt köttet sitter på spettet. Kontrollera så köttet är genomstekt!
Tzatziki:
Salta den rivna gurka, lägg i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda gurka med grekisk yoghurt, vitlök, mynta och peppar. Smaka av om du behöver mer salt.
Ringla olivolja över.
Servera köttet med tzatziki och grönsaker, gärna i pitabröd eller libabröd.
Comentarios