top of page

HELSTEKT KYCKLING

En riktig söndagsmiddag.

Helstekt kyckling med plommon och äpple.

Att helsteka kyckling kan verka som ett helt projekt, men det är så enkelt och det sköter sig självt i ugnen.


4-6 portioner

90 minuter inkl. tid i ugn


Ingredienser:

1 hel kyckling

75 g smör

Zest från 1 citron

5 cm ingefära, riven

Några kvistar timjan, hackade

Salt, paprikapulver och peppar.


1/2 citron

5 cm ingefära, delad i bitar

3 plommon, halverade

1 litet äpple, klyftat Steklökar


Gör så här:

Blanda samman smöret med citronzest, ingefära, timjan, salt, paprikapulver och peppar.

Stoppa in citron, ingefära, några plommon, äpple, timjan och lök inuti kycklingen. Gnid in kycklingen i smöret, försök gärna att få in lite smör under skinnet också. Knyt gärna ihop kycklingbenen med steksnöre så kycklingen steks jämnt.

Stek i ugnen 175 grader i ca 1 h. Pensla med smöret några gånger under tiden. Mät gärna tempen för att säkerställa att kycklingen är helt färdig, vid benet ska det hålla 82 grader.


Gör en god sås på skyn som blir i formen och servera med rostad eller kokt potatis!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page