HELSTEKT KYCKLING
En riktig söndagsmiddag.
Helstekt kyckling med plommon och äpple.
Att helsteka kyckling kan verka som ett helt projekt, men det är så enkelt och det sköter sig självt i ugnen.
4-6 portioner
90 minuter inkl. tid i ugn
Ingredienser:
1 hel kyckling
75 g smör
Zest från 1 citron
5 cm ingefära, riven
Några kvistar timjan, hackade
Salt, paprikapulver och peppar.
1/2 citron
5 cm ingefära, delad i bitar
3 plommon, halverade
1 litet äpple, klyftat Steklökar
Gör så här:
Blanda samman smöret med citronzest, ingefära, timjan, salt, paprikapulver och peppar.
Stoppa in citron, ingefära, några plommon, äpple, timjan och lök inuti kycklingen. Gnid in kycklingen i smöret, försök gärna att få in lite smör under skinnet också. Knyt gärna ihop kycklingbenen med steksnöre så kycklingen steks jämnt.
Stek i ugnen 175 grader i ca 1 h. Pensla med smöret några gånger under tiden. Mät gärna tempen för att säkerställa att kycklingen är helt färdig, vid benet ska det hålla 82 grader.
Gör en god sås på skyn som blir i formen och servera med rostad eller kokt potatis!
コメント