top of page

HÖNÖKAKA

Tänk att man kan baka hönökaka hemma! Detta är ett riktigt bra hönökaksrecept. Smakar som de ska.

3 plåtar hönökaka

90 minuter


Ingredienser:

6 dl vatten

100 g rumsvarmt smör

1 dl sirap

2 tsk salt

50 g jäst

9 dl rågsikt

7-9 dl vetemjöl


Gör så här:

Ljumma vattnet, blanda vattnet med jäst, sirap salt och rågsikt, tillsätt vetemjölet- börja med 5 dl och tillsätt pö om pö tills dess att du har en smidig deg som släpper kanterna på degbunken. Tillsätt då det rumsvarma smöret.

Om du knådar degen i maskin så låt den knådas ungefär 10 min, knådar du för hand så knåda dubbelt så länge.

Täck degbunken och låt degen jäsa ca 45 min.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord, dela den i tre delar.

Lägg vardera degklump på ett bakplåtspapper och kavla ut degen på bakplåtspappret. Dra över papperet med degen på en plåt.

Nagga degen ordentligt så det inte bildas stora jäsbubblor på brödet vid gräddning.


Jäs ytterligare 20 min.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 8-12 min. Mina tog ganska exakt 8 min.

Låt svalna på galler täckt med bakduk.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page