JANSSONS FRESTELSE
Det här är nog det godaste som finns.
Janssons serverades det inte bara på julbordet när jag var liten. Doften tar mig alltid tillbaks till barndomen.
6 portioner
90 minuter
Ingredienser:
1.2 kg fast potatis, skalad strimlad i tunna strimlor
2 gula lökar, skivade
smör att steka i + ca 40 gram att ha ovanpå
5 dl grädde
250 g ansjovis i spad
vitpeppar och ev. salt
0.5 dl ströbröd
Gör så här:
Stek löken i smör på låg värme tills den är mjuk. Förslagsvis samtidigt som du skalar och strimlar potatis.
Ta ur ansjovisen ur spadet, dela i mindre bitar. Spara spadet!!
Lägg nästan all potatis i en ugnsform, blanda ihop med löken och ansjovisen.
Hetta hastigt upp grädden tillsammans med ansjovisspadet i stekpannan eller i en kastrull. Det ska bara precis börja koka!
Smaka av och smaka upp med vitpeppar och salt.
Häll över den heta gräddblandningen över potatisen, lägg över den sista potatisen. Strö över ströbröd och lägg till sist på smöret, i klickar eller skivor.
Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 1 h.
Låt gärna stå till sig 20-30 min före servering.
Comments