top of page

KARDEMUMMABULLAR MED RABARBERSYLT

Somrigare bullar får man leta efter! Den där rabarbersyltsklicken höjer verkligen bullen till en ny nivå!

Receptet kanske ser skrämmande långt ut, men de är inte krångligare än några andra bullar.



Ingredienser:

Sylt: (gör denna i god tid innan så den hinner svalna, hela satsen används inte till bullarna)

1 kg rabarber

4 dl syltsocker

0,5 msk grovmalen kardemumma

Saft från 1/2 citron


Deg:

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1dl strösocker

1/2 tsk salt

12-14 dl vetemjöl

1 ägg att pensla med


Fyllning:

200 g rumsvarmt smör

1.5 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1.5 msk grovmalen kardemumma


1-2 dl av sylten


Gör så här:

Sylten:

Skala och skiva rabarber.

Koka med kardemumman tills rabarberna är nästintill sönderkokade, rör om då och då.

Tillsätt syltsocker och citronsaft, låt koka ca 5 min.

Häll upp på varm och ren burk.

Låt kallna helt.


Degen:

Värm mjölken till 36 grader.

Blanda samman den ljumma mjölken med jäst, salt och socker i en degblandare, blanda i typ 1L av mjölet och tillsätt mer mjöl eftersom tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter.

Låt maskinen arbeta degen i ca 5 minuter, tillsätt smöret och låt gå 5 minuter till.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 40 min.


Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen.


Kavla ut degen till en stor rektangel (eller dela degen i 2 delar och gör detta två gånger)  Bred på fyllningen. Vik över degen på mitten längs långsidan.

Dela i 32 delar (eller 16 om du gör halva degen i taget). Snurra till bullar och lägg i form. Låt jäsa i ca 40 min till under bakduk.

Gör en fördjupning i mitten av bullen  och spritsa i, eller klicka i, en klick sylt.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda i 225 grader i 8-10 min.


Låt svalna på galler under bakduk.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page