top of page

KLASSISK FISKGRATÄNG

En klassiker att ställa fram på matbordet. Enkla och snälla smaker.

Fisken och såsen omfamnas av ett lent mos. Inte mycket kontraster i konsistenserna. Men det är ju det som gör fiskgratäng med mos så charmigt.

Snyggt blir det med det gratinerade moset också.


4 portioner

60 minuter + tid för rimning


Ingredienser:

1 l kallt vatten

0,25-0,5 dl salt

400 g torsk

citronpeppar


Mos:

900 g potatis

50 g smör

1 dl grädde

Salt, vitpeppar

Riven muskotnöt


Sås:

50 g smör

3 msk mjöl

3 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk hummerfond

Saft från 1/4 citron

Salt, vitpeppar

20 g hackad dill


Gör så här:

Vispa ut saltet i vattnet i en stor skål. Lägg i den frysta torsken i vattnet och låt den tina där i. Antingen i kylskåpet eller i rumstemperatur.

Ju saltare vatten, desto kortare tid i vattnet för fisken. Jag hade 0,3 dl salt och lät fisken rimma i 5 timmar.

Har du färsk fisk kan du ta den större mängden salt och låta fisken rimma någon timma bara.

När fisken tinat, eller rimmat klart - låt den rinna av i ett durkslag.


Koka potatisen, antingen så kokar du tvättad potatis med skal, eller så skalar du potatisen.

Gör sås under tiden som potatisen kokar.


Smält smöret till såsen i en kastrull, när smöret precis smält vispa ned mjölet, vispa ner ungefär 2 dl mjölk, koka upp under omrörning, när det tjockar - tillsätt resten av mjölken, grädden och hummerfond, koka upp på medelvärme, smaka upp med salt, vitpeppar och citron. Låt såsen koka några minuter, rör ned hackad dill det allra sista.


När potatisen är färdig och vattnet avhällt:

Har du potatis med skal - pressa potatisarna genom en potatispress först.

Potatis utan skal - Vispa sönder potatisen.

Vispa ned smör och grädde, smaka upp med salt, vitpeppar och riven muskot.

Ha i moset i en spritspåse och spritsa moset längs kanterna på en ugnsform. Lämna mitten tom, där ska du lägga fisken. Krydda fisken med citronpeppar.

Häll såsen över fisken, men inte på mostopparna.


Gratinera i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter.

Är fisken färdig men gratängen har klen färg så kan du höja värmen och köra på grilläge i någon/några minuter.



Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page