KRÄMIG POTATISGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENSOST
Detta är den bästa potatisgratängen! Krämig och god med härligt täcke av västerbottensost.
Jag brukar förkoka potatisen med mjölken och grädden, potatisen kickar igång och blir mjuk och man kan smaka av ordentligt medan det puttrar i kastrullen så man får en gratäng med perfekt smak!
6 portioner
60 minuter
Ingredienser:
1,5 kg fast potatis, skalad och skivad
0,5 purjolök, skivad
1 gul lök, skivad
4 vitlöksklyftor, skivade
En klick smör
4 dl grädde
2 dl mjölk
Salt, peppar
150 g västerbottensost, riven
Gör så här:
Fräs purjolöken och löken mjuk med vitlöken i en klick smör. Häll på mjölk och grädde, salta och peppra, låt koka upp och tillsätt sedan den skivade potatisen. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter tills dess att potatisen börjar mjukna. Smaka upp med salt och peppar, en potatisgratäng kräver rejält med salt!
Häll över hälften av potatisen i en ugnsform och strö över hälften av osten, häll sedan över resten av potatisen och strö resterande ost över.
Grädda i 200 grader i ca 30 min, tills dess att potatisen är genommjuk och gratängen har fin färg.
Låt gärna stå i typ 20 min så gratängen sätter sig före servering.
Comments