KÅLPUDDING
Husmanskostens husmanskost. Bättre kan det knappast bli! Med en god sås och potatis så är det nästan garanterad matkoma.
4-6 portioner
60 minuter
Ingredienser:
1 kg vitkål
3-4 msk sirap
Salt och svartpeppar
Smör att steka i
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl grädde
0,75 tsk salt
0,25 tsk vitpeppar
1 msk kalvfond, koncentrerad
Sås:
1 tärning köttbuljong
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 tsk kinesisk soja
1-2 msk mjöl + 0,75 dl vatten
Sky från kålpuddingen
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Skiva kålen tunt, stek den i omgångar i smör, smaka upp med salt, peppar och sirap.
När den är brun och mjuk, så lägg hälften i botten på en ugnsform, spara resten.
Rör ihop färsen med salt, peppar, fond, lökpulver, grädde och ägg. Tryck ut färsen på kålen i formen och strö resten av kålen över.
Grädda i 200 grader i ca 40 min, den ska hålla över 72 grader.
Koka upp mjölk, vatten, grädde, buljongtärningen och soja. Smaka upp med salt och peppar. Red av med mjölet utrört i vatten. Småkoka ca 5 min. När puddingen är färdig så häll ner skyn från puddingen i såsen och rör vispa ner. Smaka av och smaka upp om det behövs.
Servera kålpuddingen och såsen med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.
Comments