top of page

KÅLPUDDING

Husmanskostens husmanskost. Bättre kan det knappast bli! Med en god sås och potatis så är det nästan garanterad matkoma.

4-6 portioner

60 minuter


Ingredienser:

1 kg vitkål

3-4 msk sirap

Salt och svartpeppar

Smör att steka i


500 g blandfärs

1 ägg

1 dl grädde

0,75 tsk salt

0,25 tsk vitpeppar

1 msk kalvfond, koncentrerad


Sås:

1 tärning köttbuljong

1 dl vatten

1 dl mjölk

2 dl grädde

1-2 tsk kinesisk soja

1-2 msk mjöl + 0,75 dl vatten

Sky från kålpuddingen

Salt och vitpeppar


Gör så här:

Skiva kålen tunt, stek den i omgångar i smör, smaka upp med salt, peppar och sirap.

När den är brun och mjuk, så lägg hälften i botten på en ugnsform, spara resten.

Rör ihop färsen med salt, peppar, fond, lökpulver, grädde och ägg. Tryck ut färsen på kålen i formen och strö resten av kålen över.

Grädda i 200 grader i ca 40 min, den ska hålla över 72 grader.


Koka upp mjölk, vatten, grädde, buljongtärningen och soja. Smaka upp med salt och peppar. Red av med mjölet utrört i vatten. Småkoka ca 5 min. När puddingen är färdig så häll ner skyn från puddingen i såsen och rör vispa ner. Smaka av och smaka upp om det behövs.


Servera kålpuddingen och såsen med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page