LASAGNE
Detta måste väl vara en av de bästa rätterna ändå, inte nog med att det är supergott att äta nylagat, det är ju en av de bästa rätterna att stoppa i matlådan.
Själv brukar jag göra en rejäl lasagne när jag ändå håller på, för den är som sagt minst lika god att värma.
8 portioner över 60 min
Ingredienser:
800 g färs
2 stora gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
0.5 dl chilisås
2 dl vatten2 msk torkad oregano
2 tärningar köttbuljong
1 msk soja
Salt och peppar
75 g smör
3/4 dl mjöl
2 dl grädde
6 dl mjölk
150 g riven ost
Salt och peppar
250 g mozzarella – riven
lasagneplattor
Gör så här:
Fräs på färs, lök och vitlök. Låt få lite färg, stek sedan med tomatpurén i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Häll i krossade tomater, chilisås, soja, vatten och buljongen. Låt koka medan du gör ostsåsen.
Smält smöret i en kastrull, vispa ned mjölet tills inga klumpar finns. Tillsätt ca 3 dl av mjölken, koka upp, vispa då och då under tiden när det tjocknat så tillsätt resten av mjölken och grädden. Koka upp och smaka upp med salt och peppar.
När såsen kokat sig tjock, rör ned den rivna osten, ej mozzarellan, den ska ligga på toppen! låt inte såsen koka mer.
Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås, ostsås. Sista varvet avslutas med lasagneplattor, ostsås och till sist den rivna mozzarellan.
Grädda i 200 grader 30-40 min. Pastan ska vara genommjuk och osten ska ha fått gyllene fin färg.
Låt gärna lasagnen stå och sätta till sig ungefär 20 min före servering.
Comments