LÅNGPANNEBRÖD MED HAVREGRYN
Nybakt bröd är ju så gott! Detta är ett bröd med havregryn som bakas i långpanna och jäses en gång. Så enkelt som ett brödbak kan bli, nästan.
Med havregrynen i degen får du ett riktigt saftigt bröd som mättar bra!
ca 18 bitar bröd
över 90 minuter
Ingredienser:
3 dl mjölk
3 dl vatten
5 dl havregryn
50 g jäst
0,5 dl sirap
2 tsk salt
10-12 dl mjöl
50 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Hetta upp mjölken och vattnet till ca 50 grader. Har du ingen termometer så låt det bli en bra bit över fingervarmt.
Häll havregryn och mjölkvattnet i en degbunke och låt svälla tills dess att vattnet är fingervarmt. Tar 10-20 min.
Blanda ner jäst, sirap, salt och börja med ca 7 dl mjöl. Blanda ihop och tillsätt mjöl eftersom, tills du har en smidig deg. Tillsätt smöret och låt sedan degen knådas i ca 10 min i maskin, längre tid för hand.
Stjälp upp degen i en långpanna, jag gjorde i en mindre långpanna, 27×38 cm, men det funkar i den vanliga, då blir brödet inte fullt så högt.
Tryck ut degen, skär i rutor, nagga och låt sedan jäsa i 40-50 min.
Grädda i 225 grader i 15-20 min.
Låt svalna under bakduk.
Comments