top of page

LÅNGPANNEBRÖD MED HAVREGRYN

Nybakt bröd är ju så gott! Detta är ett bröd med havregryn som bakas i långpanna och jäses en gång. Så enkelt som ett brödbak kan bli, nästan.

Med havregrynen i degen får du ett riktigt saftigt bröd som mättar bra!


ca 18 bitar bröd

över 90 minuter


Ingredienser:

3 dl mjölk

3 dl vatten

5 dl havregryn

50 g jäst

0,5 dl sirap

2 tsk salt

10-12 dl mjöl

50 g rumsvarmt smör


Gör så här:

Hetta upp mjölken och vattnet till ca 50 grader. Har du ingen termometer så låt det bli en bra bit över fingervarmt.

Häll havregryn och mjölkvattnet i en degbunke och låt svälla tills dess att vattnet är fingervarmt. Tar 10-20 min.

Blanda ner jäst, sirap, salt och börja med ca 7 dl mjöl. Blanda ihop och tillsätt mjöl eftersom, tills du har en smidig deg. Tillsätt smöret och låt sedan degen knådas i ca 10 min i maskin, längre tid för hand.

Stjälp upp degen i en långpanna, jag gjorde i en mindre långpanna, 27×38 cm, men det funkar i den vanliga, då blir brödet inte fullt så högt.

Tryck ut degen, skär i rutor, nagga och låt sedan jäsa i 40-50 min.

Grädda i 225 grader i 15-20 min.

Låt svalna under bakduk.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page