MJUK PEPPARKAKA
- mammansmat
- 11 sep. 2022
- 1 min läsning
Uppdaterat: 26 jan. 2024
Finns väl få saker som doftar så gott som pepparkaka? Tycker absolut att mjuk pepparkaka kvalar in som en av de godaste höstbaken bland äppelpajer och kanelbullar.

8-10 bitar
30 min arbetsinsats + 50 min i ugn + tid att svalna
Ingredienser:
150 g smör, smält och avsvalnat
3 ägg
1 dl brun farin strö
2 dl strösocker
2 dl gräddfil
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel, malen
1,5 tsk ingefära, malen
1,5 tsk nejlika, malen
1,5 tsk kardemumma, malen
150 g färskost
1,5 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
Några lingon
Gör så här:
Vispa äggen med farinsocker och strösocker tills det är luftigt.
Vänd ner gräddfilen. Sikta i mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd försiktigt ned med slickepott. Vänd till sist ned det smälta smöret.
Häll smeten i en smörad och bröad form, grädda i 175 grader i 40-50 min. Jag tycker det är svårt att känna med sticka, så jag tempar numera alltid, en färdig sockerkaka håller runt 96-98 grader.
Låt kakan svalna helt på galler.
Gör frostingen:
Vispa ihop färskost, florsocker och vanilj tills dess att du har en fluffig fin frosting.
Spritsa eller bred frostingen på den helt kalla kakan. Garnera gärna med några lingon.

Comments