MOROTSSOPPA MED KRÄFTOST
- mammansmat
- 16 aug. 2022
- 1 min läsning
Uppdaterat: 2 jan. 2024
En soppa som snabbt kokas ihop, med snälla goda smaker.
Servera den i sin enkelhet till vardagsmiddag, eller toppa med kräftstjärtar och servera med nybakt bröd och ett glas vin en helgkväll.

4 portioner 30 minuter
Ingredienser:
2 schalottenlökar
350 g morötter, ca 4 st medelstora
8 dl vatten
2 msk hummerfond
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
330 g kräftost
20 g dill
Salt och peppar
1,5-3 msk mjöl + vatten till redning
Ev. kräftstjärtar till servering
Gör så här:
Finhacka schalottenlöken, fräs löken mjuk i smör i en stor kastrull.
Skala och grovriv morötterna, häll ner morötterna i kastrullen med löken.
Tillsätt vatten och fond och koka morötterna ca 5 min, de ska inte vara helt mjuka.
Vill du ha en soppa utan stora morotsbitar så mixa sönder morötterna lite med en stavmixer.
Tillsätt crème fraiche, grädde och kräftost, koka upp soppan och smaka upp med salt och vitpeppar.
Skaka ihop mjöl med knappt 1 dl vatten, häll i redning under omrörning och låt soppan koka några minuter.
Jag föredrar en tunnare soppa, vill du ha en tjock soppa så ta den större mängden mjöl.
När soppan är färdig så rör ner hackad dill.
Toppa eventuellt med kräftstjärtar.
Att doppa nybakt bröd i soppan är galet gott!
Comments