top of page

NATTJÄSTA VANILJBULLAR

En deg som fått jäsa i kylskåpet över natten har chansen att utveckla smaker mer och bli såååå mycket lättare att jobba med. Glöm kladd över hela bakbordet när du ska forma bullarna, med den kalla degen smälter inte smöret och kladdar runt på samma sätt som med rumsvarm deg, utan fyllningen ligger snällt på plats! Har man lite framförhållning så rekommenderar jag verkligen att kalljäsa degen!

ca 30 bullar

över 90 minuter


Ingredienser: Deg: 25 g jäst 5 dl kall mjölk 0,5 tsk salt 1 dl socker Ev 2 tsk stött kardemumma 12-14 dl vetemjöl 150 g rumsvarmt smör, gärna i små tärningar eller skivor så blir det lättare att blanda ner Fyllning: 200 g smör 3 msk vaniljsocker 0,75 dl farinsocker, strö 0,75 dl strösocker 1 msk maizena 1 ägg + 1 nypa salt (tillsätter du lite salt när du vispar upp ägget så blir det mycket rinnigare och lättare att pensla på) Pärlsocker

Gör så här: Gör degen med fördel i en maskin. Slå ihop jäst, salt, socker, ev. kardemumma, mjölk, rumsvarmt smör och börja med ca 10 dl av mjölet. Blanda ihop och tillsätt mer mjöl eftersom tills du har en blank och smidig deg. Hellre lite lös än för mycket mjöl. Knåda ca 10 min med maskin, det dubbla för hand. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp. Låt den jäsa över natten i kylskåpet. Blanda ihop rumsvarmt smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och maizena. Det går snabbt med elvisp. Ta ut degen från kylskåpet. Lägg upp på mjölat bakbord och knåda den litegrann, den kan kännas lite stum till en början med kommer snart igång. Dela degen i två delar. Kavla ut vardera del till en rektangel, bred på fyllningen, vik, eller rulla degen och dela vardera del i 20 delar. Forma bullar, lägg i formar. Låt jäsa i 1 - 1,5 h. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 min. Låt svalna på galler med bakduk på.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page