OST- OCH BACONFYLLD KÖTTFÄRSLIMPA
- mammansmat
- 12 mars 2024
- 2 min läsning
Denna rackaren blir lätt en favorit vid middagsbordet. Den har liksom allt man kan önska. Med en god sås på skyn och kokt potatis så är matkoman snart ett faktum.
Osten väljer du efter familjens smaker, med småbarn kanske en mild ost är att föredra.

4 portioner
Ca 60 min
Färsen:
500 g färs - jag föredrar blandfärs
0.5 dl grädde
1 ägg
0.75 tsk salt
0.25 tsk vitpeppar
1.5 msk lökpulver
1 msk yellow mustard
Att fylla med:
250 g bacon
120 g riven ost
2 msk hackad persilja
Att pensla med:
3 msk ketchup
3 msk yellow mustard
Gräddsås:
Skyn som kommer från köttfärslimpan
1 tärning köttbuljong
3 dl grädde
En skvätt soja
salt och peppar
Något att söta med, jag hade ca 2 tsk svartvinbärsgelé
Gör så här:
Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper.
Blanda samman färs, grädde, ägg, kryddor och senap till en smidig smet.
Platta ut färsen på ett bakplåtspapper, strö bacon, ost och persilja på färsplattan.
Rulla ihop limpan med hjälp av bakplåtspappret. Se till att få ihop ändarna och skarven ordentligt så fyllningen inte smiter ut.
Lägg över limpan i en ugnsform med skarven nedåt.
Rör ihop senap och ketchup och pensla på limpan.
Kör i ugnen i 200 grader i ca 45 min. Tempa gärna så den är färdig, ska hålla över 70 grader.
Såsen:
Häll skyn från köttfärslimpan i en kastrull, sila ner den i kastrullen om så önskas.
Tillsätt grädde, soja och buljong.
Koka kraftigt tills såsen tjocknar.
Smaka av med salt och peppar och gelé.
Om såsen inte tjocknar, eller om man önskar en sås på mjölk istället för grädde så red av såsen med mjöl och vatten före du smakar upp den.
Commentaires