OST- OCH SKINKPAJ MED FETA
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 1 min läsning
Paj ändå, så gott och går att variera i det oändliga. Passar till såväl en vanlig lunch som till kalas.
Går att få till väldigt gott för en billig peng.
Här en paj med fyllning som får en krämig konsistens av ost och äggstanning. Med mycket smak från skinka och fetaost.
Servera med en god sallad, kanske en kall sås och ett brytbröd.

6 portioner
60 minuter
Ingredienser:
Deg:
4 dl mjöl
180 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
1/2 purjo, skivad
300 g rökt skinka, strimlad
150 g fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
Salt, peppeppar
100 g riven ost
Gör så här:
Blanda snabbt ihop pajdegen, använd så mycket vatten som krävs för att få ihop degen. Tryck ut degen i pajform, eller springform. Se till att trycka upp degen ordentligt på kanterna. Nagga degen.
Förgrädda i 225 grader i 15 minuter.
Förbered under tiden fyllningen:
Stek purjo och skinka tills purjon är mjuk.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Smaka upp med salt och peppar (tänk på att både skinka och feta har hög sälta!), rör till sist ner den rivna osten.
När pajskalet är gräddat, sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Fyll pajskalet med skinkan och purjolök, smula över fetaost, häll till sist över äggstanningen.
Grädda i 20-30 min, tills stanningen har stannat. Låt gärna pajen vila 20-30 min före servering så den sätter sig ordentligt.

تعليقات