top of page

PANERAD TORSK MED SKOLANS KALLA SÅS

Nystekt panerad fisk med potatis och kall sås, det är fina grejer det!

Såsen är av det slaget så man vill dränka såväl fisk, potatis och hela tallriken med den.

Efter denna måltiden är man proppmätt och nöjd.

Den frysta fisken låter jag tina i en rimlag. Då får den fin sälta och fiskköttet blir fastare och fisken blir på så vis lättare att hantera.


4 portioner

45 minuter


Ingredienser:

1 l kallt vatten

0,25-0,5 dl salt

400 g torsk

citronpeppar

1,5 dl vetemjöl

2 ägg

2-3 dl panko

smör och olja att steka i


Sås:

1,5 dl bostongurka

2 dl crème fraiche

1 dl filmjölk eller gräddfil

Saft från 1/2 citron

0,5 dl hackad dill

Salt, peppar och socker



Gör så här:

Vispa ut saltet i vattnet i en stor skål. Lägg i den frysta torsken i vattnet och låt den tina där i. Antingen i kylskåpet eller i rumstemperatur.

Ju saltare vatten, desto kortare tid i vattnet för fisken. Jag hade 0,3 dl salt och lät fisken rimma i 5 timmar.

Har du färsk fisk kan du ta den större mängden salt och låta fisken rimma någon timma bara.


Såsen:

Rör ihop bostongurka, majonnäs, gräddfil och dill. Smaka upp med salt, peppar, citronsaft och ev socker. Låt gärna stå någon timma i kylen före servering.


Ta upp fisken ur lagen, låt rinna av och torka av lite med hushållspapper.

Dela ev. filéerna. Krydda på båda sidor med citronpeppar.

Ha mjöl i en skål, ägg i en andra skål och panko i en tredje skål.

Ha lite salt i äggen och vispa upp äggen.

Doppa fisken först i mjölet, sen ägg och till sist panko.

Hetta upp en stekpanna, ha i rejält med smör och olja. Stek fisken på båda sidor tills den fått fin färg. Tempa gärna, vid 52 grader är den färdig.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page