PANNBIFF MED LÖK
Om jag säger pannbiff med lök, vad säger du då?
Här hemma blir det jubel! En liten slukar potatis med sås, den andra endast biff. Dom två kompletterar varandra bra!
4 portioner 60 min
Ingredienser:
3 skivade gula lökar
Smör att steka i
500 g färs, jag använder blandfärs
0.5 dl grädde
1 ägg
0.75 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kryddpeppar
1.5 msk lökpulver
1 msk oxfond
2 dl vatten
3 grädde
1 msk oxfond
Salt, vitpeppar
soja, en skvätt
något sött, jag hade lite vätska från lingonsylt
Gör så här:
Blanda samman färs med grädde, ägg, salt, vitpeppar, kryddpeppar, lökpulver och oxfond. Forma biffar.
Löken ska stekas länge på låg värme, så stek den i en panna samtidigt som du steker pannbiffar i en annan. Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i den skivade löken, krydda med salt och vitpeppar. Sänk värmen och låt löken steka på låg värme, länge.
Hetta upp en annan stekpanna med smör, stek biffarna, några i taget. När biffarna är genomstekta (tempa gärna - ska hålla 70 grader!) ta upp dem på fat.
Häll vattnet i stekpannan och koka ur den, vispa gärna lite i botten.
Sila ev. vätskan och häll tillbaks i stekpannan.
Tillsätt grädde och fond, koka till en bra konsistens. Detta görs genom att koka på ganska så hög värme. Smaka upp med soja, sötman, salt och peppar.
Lägg i biffarna i såsen ett par minuter före servering. Servera med stekta löken, kokt potatis och lingonsylt.
MUMS!
Comments