PIROGER
Piroger är väl gott ändå! Perfekt att göra en laddning och frysa in.
Det är kanske inte så kul att göra, men denna degen är ett säkert kort och då går det som en dans!
16 piroger över 90 min
Ingredienser:
50 g jäst
60 g smör
5 dl mjölk
1.5 tsk salt
1 msk honung
Ca 13 dl mjöl
500 g färs
2 vitlöksklyftor pressade
Salt, peppar
Oregano
1 dl chilisås
1.5 msk soja
150 g riven ost
Gör så här:
Smält smör, häll på mjölk och värm tills det är ljummet.
Smula ner jästen i en degbunke, häll på salt, honung, mjölkblandningen och ungefär 10 dl av mjölet, knåda ihop till en deg och häll i mer mjöl eftersom tills degen är smidig och släpper kanterna.
Knåda ca 10 minuter (gärna det dubbla om du knådar för hand) och jäs sedan under bakduk i 30 minuter.
Gör färsen under tiden: Stek färsen, ha i vitlök, salt, peppar och oregano. När den fått färg häll på chilisås och soja och låt koka ihop, tar 5-10 min.
Låt svalna.
Dela degen i 24 delar. Kavla ut vardera del till en rundel. Ha på köttfärsröra och lite ost på ena halvan av rundeln, vik över andra halvan och tryck runt kanten med en gaffel så pirogen håller ihop.
Lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Jäs ungefär 20 min.
Pensla med ägg och ha på sesamfrön.
Grädda i 225 grader i 15 min.
Låt svalna på galler.
Comments