PITABRÖD
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 1 min läsning
Dessa bröd slår köpta pitabröd med hästlängder. Lite pyssel med att baka dom, men det är det lätt värt.

8 bröd
Över 60 minuter
Ingredienser:
12 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
2 tsk socker
4-5,5 dl mjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt ca 4 dl mjöl, olja, salt och socker.
Tillsätt mjöl tills du har en smidig deg som släpper kanterna på bunken. Knåda 10 min i maskin, det dubbla för hand.
Ta upp på lätt mjölat bord och dela degen i 8 delar. Runddriv degbitarna, gör alltså runda bullar. Låt ligga på bakbordet och vila med en lätt fuktad bakduk i 15 min.
Kavla vardera del tills de är 13-15 cm i diameter. Lägg på ordentligt mjölat bord, täck med en torr bakduk och sedan den lätt fuktade bakduken. Låt jäsa i 1,5 h.
Sätt in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 270 grader. När ugnen och plåten är varm, lossna bröden från bordet med en stekspade, försiktigt så det inte går hål!
Lägg på 2-3 bröd på den heta plåten, när du lägger på bröden ska den sidan som varit uppåt när bröden jäste hamna nedåt plåten.
Grädda 2-3 min, tills brödet blåst upp sig. Vänd och grädda 2-3 min till.
Låt svalna på galler under bakduk.

Comments