top of page

PIZZADEG

Köpepizza och köpedeg i all ära, men ibland är det bra gött att knåda sin egen deg! Det är riktigt tillfredsställande att se hur tunn botten man kan lyckas göra av sin degklump utan att den går sönder. För jag gillar tunn botten!

En smidig och fin deg som ger en härligt pizzabotten med lite krisp.

Vill du korta ner jästiden så ljumma vattnet och låt jäsa ungefär 40 min istället.

4 pizzor

30 minuter + jästid


Ingredienser:

3dl kallt vatten

25 g jäst

1 msk honung

2 tsk salt

0,5 dl rapsolja

6,5-8 dl pizzamjöl, eller tipo00


Gör så här:

Blanda jäst, vatten och honung i en degblandare, tillsätt olja och 6 dl av mjölet, rör ihop och tillsätt saltet.

Fortsätta tillsätta mjöl pö om pö tills du har en smidig deg som släpper kanterna på bunken. Låt knådas i 10 min i degblandare eller gärna det dubbla för hand.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i 4 delar. Jag gjorde denna gången 2 småpizzor då barnen ville göra egna, och 2 st väldigt stora pizzor.


Gör vardera degklump till en rund boll genom att vika in kanterna i botten tills den är rund och fin.

Lägg på plåt eller en bricka. Täck med plastfolie eller lätt fuktad bakduk. Funkar också att smörja in med lite olja så de inte torkar ut.

Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5-2 h.

Tag den jästa klumpen och tryck ut den med lätt hand tills den börjar bli tunn i mitten, lyft då upp degen i ena sidan och låt den dras ut av sin egen vikt, arbeta runt och runt tills du har en tunn pizzabotten.

Lägg på plåt och släng på din favorittopping. Grädda i 275 grader i ca 10 min. Här får man själv ha koll! Alla ugnar är olika, särskilt på så höga temperaturer.

Du kan behöva vrida pizzan nån kvarts varv efter halva tiden. Som sagt, håll ett öga på ugnen.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page