POTATIS- OCH KÖTTFÄRSGRATÄNG
En storfavorit! Potatisgratäng med köttfärssås. Allt förkokas i en stor gryta så att man kan smaka av och sätta smakerna ordentligt.
6 portioner
90 minuter
Ingredienser:
600 g färs
1-2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor (eller fler), pressade
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl chilisås
2 tärningar köttbuljong
5 dl grädde
1.5 kg fast potatis, skalad och skivad
2 dl riven ost
Salt och peppar
Torkad oregano
Gör så här:
Stek färsen med lök, vitlök och tomatpurén. Krydda med salt, peppar och oregano.
När färsen är genomstekt och fått färg så tillsätt krossade tomater, chilisås, grädde och buljongen. Koka några minuter tills buljongen löst sig. Smaka av och krydda upp. Tänk på att potatisen kommer ta bort mycket smak, så snåla inte med varken salt eller peppar! Vänd ner potatis och låt koka under lock i 10-15 min, tills potatisen börjar mjukna.
Häll upp i en ugnsform, strö riven ost över och gratinera i 200 grader i ca 30 min. Tills potatisen är genommjuk och gratängen har fin färg.
Låt gärna gratängen stå och sätta sig i minst 20 min innan servering.
Supergott