top of page

SAFFRANSBUTTERKAKA MED HASSELNÖTSFYLLNING

Det bästa av världar! Saftig saffransbulle, med hasselnötsfyllning och vaniljkräm i ett.


24 bullar

90 minuter


Ingredienser:

Vetedeg:

1 g saffran + 0,5 msk socker + 1 msk sprit, typ rom, konjak eller vodka

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

12-14 dl vetemjöl

1 ägg att pensla med


Fyllning:

200 g rostade hasselnötter

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

4 dl vaniljkräm, hemkokt eller som jag gjorde - använde marsan

Glasyr:

2 dl florsocker + 1-2 msk vatten


Gör så här:

Mortla saffranet med sockret, rör ut i spriten och låt gärna stå en eller några timmar.

Värm mjölken till 36 grader.

Blanda samman den ljumma mjölken med jäst, salt, socker och saffranet i en degblandare, blanda i typ 1L av mjölet och tillsätt mer mjöl eftersom tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter.

Låt maskinen arbeta degen i ca 5 minuter, tillsätt smöret och låt gå 5 minuter till.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 40 min.

Mixa sönder hasselnötterna, tillsätt smör och socker och mixa ihop till en smet.

Kavla ut degen till en stor rektangel.

Bred hasselnötsfyllningen på.

Rulla ihop degen till en lång rulle och dela i 24 delar.

Lägg bullarna brevid varandra i en långpanna, ha bakplåtspapper i botten på långpannan, eller smörj den så bullarna inte fastnar när de gräddas.

Låt jäsa 40 min övertäckt med bakduk.

Gör en fördjupning i bullarna med t.ex. skaftet från en sked.

Spritsa i vaniljkräm, tryck gärna ned tyllen ordentligt i bullen så det fylls med mycket vaniljkräm.

Pensla bullarna med uppvispat  ägg.

Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.

Låt bullarna svalna med bakduk över.

Rör ihop florsocker med vatten och ringla glasyren över bullarna före servering.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page