SESAMLAX & STEKTA NUDLAR
- mammansmat
- 7 jan. 2024
- 1 min läsning
För sisådär femton år sen när jag läste till kock på gymnasiet så var detta en rätt som jag serverade på en middag och därefter fick bedömd.
Betygen blev bra och visserligen är receptet omarbetat en och till och med flera gånger, men det är en rätt som vi äter ofta hemma!

4 portioner
30 minuter
Ingredienser:
Lax i portionsbitar 4 st
1 msk sweetchilisås per laxskiva
2 tsk sesamfrön per laxskiva
Salt och svartpeppar
250 g äggnudlar
Olja att steka i (jag blandade sesamolja och raps)
2-3 salladslökar, skivade
3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 dl oystersauce
1 dl sweetchilisås
2 msk kinesisk soja
Salt och peppar
Gör så här:
Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra, bred sweetchilisås över laxen, strö sesamfrön över. Grädda i 200 grader i knappt en kvart. Laxen ska hålla 52 grader i innertemp.
Koka nudlarna efter anvisning på paketet. Skölj dom i kallt vatten så de blir kalla.
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek vitlök och ingefära ett par minuter. Häll sedan i salladslök och de kalla nudlarna.
Häll i nudlar, blanda i ner oystersauce sweetchilisås och soja. Rör runt ordentligt och låt såserna koka in i nudlarna.
Servera direkt, gärna med lite jordnötter och sesamfrön.

Comments