SMÖRDEGSPIROGER MED KANTARELLER
Fantastiskt god middag med bara en enkel sallad.
Eller gör små piroger till buffén.
4 portioner, 8-10 bufféportioner
45 minuter
Ingredienser:
1 l kantareller
1/3 purjolök, skivad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk vetemjöl
2,5 dl gräddmjölk (jag körde 50/50)
1 msk kinesisk soja
Salt och peppar
Hackad persilja
1 dl riven mozzarella
250 g smördeg
1 uppvispat ägg
Gör så här:
Stek kantarellerna, låt vätskan koka bort. Tillsätt lite smör, purjo och vitlök. Stek tills kantarellerna och löken får fin färg. Krydda med salt och peppar.
Strö mjölet över och häll på gräddmjölken.
Rör om och låt koka på svag värme under omrörning tills det tjocknat.
Smaka upp med sojan och ev mer peppar.
Vänd ner den hackade persiljan.
Låt stuvningen svalna en aning, annars smälter smördegen när du lägger på stuvningen och de går inte att vika ihop.
Dela smördegen i 4-6 rektanglar, eller 12 för små buffébitar.
Lägg en klick av stuvningen på ena långsidan av smördegen, strö lite ost över.
Vik över degen så stuvningen och osten täcks. Tryck ihop kanterna med en gaffel så stuvningen inte åker ut.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 15 min. De ska ha en fin färg på över- och undersidan.
Låt svalna lite och servera pirogerna ljumna, då smakar de som mest.
Comments