top of page

TEKAKOR I LÅNGPANNA

Tekakor är bra gott, men det är ganska så tråkigt att först forma alla tekakor och sen behöva grädda i omgångar.. När man bakar ut degen och gräddar i en långpanna istället så försvinner visserligen charmen med den runda kakan, men jag lovar, smaken är minst lika god.

20-24 mackor

90 minuter


Ingredienser:

5 dl vatten

50 g jäst (1 pkt) 11-13 dl mjöl, gärna manitoba cream eller vetemjöl special 0,5 dl strösocker

2 tsk salt

100 g rumsvarmt smör


Gör så här:

Värmt vattnet så att det blir ljummet, runt 35 grader. Blanda ut jästen med lite vatten i en degblandare, häll i resterande vatten och börja med 9 dl av mjölet, när det blandat sig så tillsätt salt och socker. TIllsätt mjöl lite pö om pö tills du får en smidig deg som släpper kanterna. Knåda i 5 minuter (dubbla om du knådar för hand). Knåda ned det rumsvarma smöret i degen och knåda ytterligare 5-10 minuter. Låg jäsa i bunken i 30 minuter. Ta upp degen på bord och tryck eller kavla ut till en rektangel. Lägg degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (min är den stora som följde med ugnen) och tryck ut degen så den sträcker sig ända ut i kanterna. Dela degen i rutor, förslagsvis med en degskrapa, och nagga. Låg jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter. Grädda i 225 grader i knappt 20 minuter. Låt svalna under bakduk, så behåller tekakorna sin mjuka yta.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page