top of page

TÅRTBOTTEN TRE LIKA DELAR

Detta receptet har jag använt i flera år och det har aldrig svikit mig! Se till att vispa ägg och socker riktigt ordentligt, och bara vända ner mjölet, så ska du se att du får en luftig, fin tårtbotten.

1 tårtbotten

60 minuter

Ingredienser: Ägg Socker Mjöl Potatismjöl Bakpulver Ev smaksättning t.ex. rivet citronskal, vaniljsocker eller kakao. 18 cm: 3 ägg och 1 tsk bakpulver 20 cm: 4 ägg och 1 tsk bakpulver 24 cm: 5-6 ägg och 1,5 tsk bakpulver 26 cm: 7-8 ägg och 2 tsk bakpulver

Gör så här: Börja med att ta fram tre stycken likadana, stora glas. Mät din springform, knäck antal ägg efter tabellen i ett glas. Mät upp socker i glas två, det ska vara lika mycket socker i glas två som det är ägg i glas ett. Glas tre ska du fylla med lika mycket mjöl, jag använder mig av hälften mjöl, hälften potatismjöl, tycker det ger en luftigare botten. Blanda också ned bakpulver i det tredje glaset. Klä en springform med bakplåtspapper, gör en högre kant runt om med bakplåtspapper, botten blir hög! Smörj lite med smör på kanten av springformen, klipp till remsor av bakplåtspapper och sätt fast så botten kan bli högre än själva formen. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt citronzest eller vaniljsocker i slutet av vispningen. Sikta ner mjöl och bakpulver, vänd försiktigt ned med slickepott i äggblandningen. Häll smeten i formen, grädda i 175 grader långt ned i ugnen, i 30-45 minuter, beroende på hur många ägg du bakar på. Min är 24 cm, 6 ägg och tog 45 min. Öppna inte de första 20 min, då riskerar botten att sjunka ihop! Testa om kakan är klar med en provsticka. För en helt plan tårtbotten, vänd kakan upp och ned när du tagit ut den. Låt svalna med ringen runt tårtbotten. Det funkar alldeles utmärkt att frysa botten! Den är nämligen lättare att dela rakt när den är fryst. Plasta in i plastfolie bara, så håller den sig utmärkt! Om du vill smaksätta med kakao, byt en del, typ 1/3 av mjölet mot kakao.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page