KOKT TORSK MED ÄGGSÅS
En av mina favoriträtter sedan jag var barn. Älskar det minst lika mycket idag som jag gjorde då.
Ska givetvis serveras med potatis och ärtor.
4 portioner
45 minuter + ev tid för att rimma torsken
Ingredienser:
500 g torsk
Om du vill rimma torsken:
1 l kallt vatten
0,25-0,5 dl salt
1 tärning fiskbuljong
2 lagerblad
några kryddpepparkorn
vitpeppar, malen
Vatten
Ev. salt (att salta torsken med om den ej är rimmad)
3 msk smör
3 msk mjöl
4 dl mjölk
1-2 dl av fiskskyn
3 hårdkokta ägg
Persilja
Dill
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Rimma torsken:
Vispa ut saltet i vattnet i en stor skål. Lägg i den frysta torsken i vattnet och låt den tina där i. Antingen i kylskåpet eller i rumstemperatur.
Ju saltare vatten, desto kortare tid i vattnet för fisken. Jag hade 0,3 dl salt och lät fisken rimma i 5 timmar.
Har du färsk fisk kan du ta den större mängden salt och låta fisken rimma någon timma bara.
När fisken tinat, eller rimmat klart - låt den rinna av i ett durkslag.
Lägg fisken i en ugnsfast form, är den inte rimmad så salta på torsken, är den rimmad behövs inget ytterligare salt. Smula över buljongtärningen, krydda med vipeppar, strö över kryddpeppar och lagerblad och slå på kokande vatten. Ställ in i 175 grader i ca 15 min, innertemperaturen ska hålla 52-56 grader.
Gör under tiden såsen.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och häll på ca 2 dl mjölk, rör ut mjölet tills du har en klumpfri sås, vispa ner resten av mjölken och ta upp någon dl sky från fisken i ugnen och häll i, koka upp såsen under omrörning. Låt koka ca 4 min, smaka upp med salt och vitpeppar. Hacka äggen och örterna och rör ner i såsen. Låt inte såsen koka mer.
Ta upp torsken på ett fat, slå såsen över. Servera med kokt potatis och kokta ärter.
Комментарии