top of page

VALLMOBRÄCK BAKE OFF

Ett toppentips inför semester och helger med mysfrukostar! Hur lyxigt är det inte att käka nybakt bröd till frukost? Jag skulle aldrig orka gå upp och sätta en deg, så det här är genialt! Sätt en deg, antingen så formar du frallor eller som här, bara skär upp i bitar. Frys in mackorna när de jäst, sen bara grädda direkt från frysen på morgonen!

ca 20 mackor

över 90 minuter

Ingredienser: 50 g jäst 50 g rumsvarmt smör 3 dl vatten 3 dl mjölk 2 tsk salt 2 msk honung 12-14 dl mjöl 1 ägg Vallmofrön

Gör så här: Häll vatten och mjölk i en kastrull, låt bli fingervarmt. Häll jäst, salt och honung i en degbunke. Häll på den ljumma degvätskan, rör ner det mesta av mjölet, ha i mjölet pö om pö för att inte riskera få i för mycket mjöl i degen använd gärna en degassistent, eller degrkrokarna på elvispen för knådning. Ha i det rumsvarma smöret. När du har en fin deg som släpper kanterna, knåda degen några minuter. Om du knådar för hand så tar det ungefär dubbel tid att knåda. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, arbeta den en aning och tryck eller kavla ut degen. Dela i fyrkanter, eller hur du vill ha dina mackor. Lägg upp på en bricka, se till att den passar i frysen! Jäs i 30 min. Ställ sedan in brickan i frysen, låt mackorna bli genomfrysta, packa sedan i fryspåsar och lägg i frysen tills det är dags för att bakas. På bakdagen: sätt ugnen på 225 grader, ta fram så många mackor du vill grädda, pensla ovansidan på mackan med uppvispat ägg, doppa i vallmofrön. Grädda direkt i 15-18 min, beroende på hur stora mackorna är. Mina tog 18 min, från fryst läge. Låt svalna på galler. Om du lägger en bakduk på när brödet svalnar får du en mjuk skorpa, om du låter det svalna utan blir skorpan frasigare.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page