VÄSTERBOTTENSPAJ MED KANTARELLER OCH DILL
- mammansmat
- 6 jan. 2024
- 1 min läsning
Sommarens bästa paj. Västerbottensostpaj med dill, toppad med smörstekta kantareller.
Perfekta middagen eller till kräftskivan.

6 portioner
60 minuter
Ingredienser:
3 dl mjöl
125 g smör
1 kallt ägg
3 dl grädde
3 ägg
0,5 dl hackad dill
300 g riven västerbottensost
Salt och peppar
500 g kantareller
Smör att steka i
Gör så här:
Börja med degen: nyp ihop mjöl, smör och ägget tills det blir en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform, tryck upp degen över kanten så faller den inte ihop när den gräddas.
Ställ kallt i ca 30 min.
Förgrädda degen i 225 grader i ca 15 min.
Vispa under tiden ihop äggstanning- vispa grädden och äggen till en smet, vispa ner hackad dill och smaka upp med salt och peppar.
När pajdegen är förgräddad så dra ner ugnsvärmen till 200 grader.
Strö osten i botten och häll äggstanningen över.
Grädda i 200 grader i ca 20 min, skaka på pajen, om äggstanningen stannat så är pajen klar!
Stek kantarellerna i smör, med salt och peppar tills dess att de fått färg.
Lägg kantarellerna på pajen.
Låt pajen stå minst 20 min efter att den kommit ut ur ugnen för att sätta sig före servering.
Comentários