ÄNGAMAT
Jag tror nog detta är min favoritsoppa – alla kategorier. Lite bonnig och rustik, med de finaste av smaker. Viktigt att få in ordentlig sälta, och man får inte vara blyg för att ösa på med persilja, persilja binder verkligen ihop alla smaker från grönsakerna i denna soppan.
Servera med en ostsmörgås. Mums.
4 portioner 30 min
Ingredienser:
Smör att steka i
1 liten purjolök, skivad
500 g potatis, skalad och tärnad
300 g morötter, skivade
400 g blomkål, delad i mindre huvuden
2,5 dl frysta ärter
5 dl vatten
3 dl mjölk
2 dl grädde
salt, vitpeppar
2-4 msk mjöl utrört i lite vatten
mängder av persilja
Gör så här:
Börja med att fräsa på purjolöken försiktigt i smöret, det behöver inte få färg, men purjon ska bli mjuk. Häll sedan på vatten, mjölk och buljongtärningar. Låt koka upp, häll sedan i potatisen och morötterna. Koka till dess att de nästintill är genomkokta. Häll då i blomkålen. När blomkålen och rotsakerna är genomkokta tillsätt grädden, smaka upp med salt och peppar. Häll i ärterna och låt koka upp, red av med mjölet som är utrört i vatten. Koka ett par minuter, rör ned allra sist ned persiljan.
Σχόλια