top of page

ÄPPELBULLAR

Årets första äpplen är mogna.

Bullar med kanel, vanilj och rivet äpple är en garanterad succé till sensommarfikat!


36 bullar 90 minuter

Ingredienser:

Deg:

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

3 tsk grovmalen kardemumma

12-14 dl vetemjöl


Fyllning:

175 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk kanel

3 msk vaniljsocker

3-4 äpplen, beroende på storlek


Topping: 1 ägg

1 dl hackade valnötter

1 dl pärlsocker


Gör så här:

Värm mjölken fingervarm.

Blanda samman den ljumma mjölken med jäst och socker i en degblandare, blanda i typ 1L av mjölet och tillsätt mer mjöl eftersom tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter. Tillsätt salt, kardemumma och smör. Häll i mer mjöl om det behövs. När du har en deg som släpper kanterna så låt den arbetas i tio minuter.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 40 min.


Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och kanel till en smet.

Skala ev äpplena och riv dom grovt.

Om det är väldigt mycket saft i äpplena så krama ur det litegrann.


Knåda inte degen så blir den enklare att kavla ut.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.

Bred ut fyllningen på degen, strö över äppelrivet. Rulla ihop degen till en lång rulle och dela i ca 36 delar.

Lägg bullarna i bullformar på en plåt.

Låt jäsa 40 min övertäckt med bakduk.

Pensla bullarna med uppvispat  ägg med lite salt i (det gör att ägget blir lättare att pensla på), strö över hackade valnötter och pärlsocker.

Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna svalna på galler täckt med bakduk.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page